Molekuła schładzająca klimat

25 kwietnia 2013, 10:35

Uczeni zdobyli kolejny dowód na istnienie w atmosferze molekuł, które, reagując z zanieczyszczeniami, mogą niwelować skutki globalnego ocieplenia. Uczeni z brytyjskich University of Manchester, Bristol University, Southampton University oraz amerykańskiego Sandia National Laboratories odkryli drugą z molekuł Criegee'a i zbadali jej reaktywność



Bogata przeszłość Czerwonego Kapturka

14 listopada 2013, 18:40

Zdaniem antropologa Jamiego Tehraniego z Durham University, Bajka o Czerwonym Kapturku może poszczycić się drzewem genealogicznym sięgającym wielu wieków. W piśmie PLOS One Tehrani przedstawił dowody, że opowieść o dziewczynce, babci i podstępnym wilku pochodzi z tego samego źródła co wciąż popularna w Europie i na Bliskim Wschodzie Bajka o wilku i siedmiu koźlątkach.


Foki żerują w morskich elektrowniach wiatrowych

23 lipca 2014, 08:48

Za pomocą GPS-ów naukowcy ustalili, że niektóre foki stale żerują przy przybrzeżnych farmach wiatrowych i rurociągach. Wybudowane przez ludzi konstrukcje spełniają rolę sztucznych raf koralowych oraz atrakcyjnych terenów łowieckich.


Wino i sok pomagają spalić tłuszcz

9 lutego 2015, 14:39

Picie umiarkowanych ilości soku lub wina z ciemnych winogron może pomóc w spaleniu tłuszczu.


Efekt jo-jo nie zwiększa ryzyka nowotworu

4 sierpnia 2015, 10:49

Powtarzające się cykle utraty i ponownego wzrostu wagi ani u kobiet, ani u mężczyzn nie wpływają na ogólne ryzyko nowotworu. Prowadząc analizy, naukowcy wzięli poprawkę m.in. na wskaźnik masy ciała (BMI).


Kolejne badania niekorzystne dla e-papierosów

31 grudnia 2015, 12:23

Podczas badań laboratoryjnych przeprowadzonych przez zespół z Veterans Affairs San Diego Healthcare System wykazano, że dwa produkty z rynku e-papierosów uszkadzają komórki w sposób, który może prowadzić do wystąpienia nowotworu.


Bliźnięta żyją dłużej

19 sierpnia 2016, 11:31

Bliźnięta, zwłaszcza jednojajowe, żyją dłużej. Wyniki wskazują na korzyści wynikające z bliskich więzi społecznych.


Czuły sensor z perforowanym filmem polimerowym

19 maja 2017, 11:41

Niewykluczone, że już w niedalekiej przyszłości postawą czujników do wykrywania biomarkerów chorób w oddechu czy toksyn w powietrzu w budynku będą niewielkie prostokątne kawałki perforowanego filmu polimerowego.


Zahamowanie białka stresu z mięśni zapobiega cukrzycy

13 grudnia 2017, 16:21

Okazuje się, że FKBP51 - białko stresowe występujące w mięśniach - sprzyja rozwojowi cukrzycy.


Zidentyfikowali piwo jęczmienne w mezopotamskich naczyniach z epoki brązu

28 czerwca 2018, 10:52

W ceramice odkrytej na stanowisku Khani Masi w górze rzeki Dijala w północno-wschodnim Iraku odkryto związki chemiczne wskazujące na bazujący na jęczmieniu fermentowany napój. Wygląda więc na to, że mieszkańcy Mezopotamii z późnej epoki brązu raczyli się jęczmiennym piwem już 3000 lat temu.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy